Zingeving en levensvragen

Zingeving gaat over wat je leven zin geeft. Wat en wie is voor jou van waarde? Waar kom je je bed voor uit? En hoe kan ik verder als ik de zin in het leven verloren ben?

Levensvragen zijn vragen die opkomen als je leven anders loopt dan je had gehoopt. Als je door ziekte, verlies of beperking ineens wordt stilgezet. Naast allerlei emoties en gedachten, kan dan ook de dieper liggende vraag: waar doe ik het voor, waar leef ik voor? steeds maar terugkomen.

Een geestelijk verzorger kan je op weg helpen de zin van het leven (opnieuw) te verstaan.

Wie ben ik?

Beatrijs Hofland, geestelijk verzorger, ook wel zingevingsdeskundige. Ik ben gespecialiseerd in lastige levensvragen en begeleid mensen in instellingen en thuis. Welkom!

Waar ik echt een glimlach van op mijn gezicht krijg: een collega die me de tip geeft om die praatkaart met die kleurtjes te gebruiken in mijn contact met een bewoner met afasie. Blijkt dat een door mij ontworpen kaart te zijn... Meer inspiratie? Kijk in mijn portfolio of de toolbox.

Wat kan ik voor je betekenen:

6 gratis (vergoede) consulten voor:

-iedereen ouder dan 50 jaar

-OF in de palliatieve levensfase: 

Klik hier voor meer info.

Zingeving en spiritualiteit in

-de laatste levensfase/ de spreekkamer/je organisatie. Klik hier voor meer info.

Gespreksmaterialen voor:

-groepen

-individueel

-cliënten en collega's. Klik hier voor meer info.


Eerste hulp bij zinverlies

Kijk daar word ik nou blij van. Van die onderzoeken die aan het licht brengen hoe die complexe wereld van spiritualiteit en existentiële zingeving duidelijk handen en voeten kan krijgen.
Met de onderliggende vraag: how can I help? Wat kunnen we doen om mensen in de #palliatieve fase beter te begeleiden? Wat helpt om die soms ondoordringbare laag van zin en zinverlies aan te boren?
Zoektocht naar bronnen van zin en kracht. Met #compassie!

En omdat ik het niet laten kan, heb ik dit artikel vam Marc Haufe, Carlo Leget et al. wat omgebouwd tot een infographic.
Disclaimer: het geheel heeft wel een Beatrijs-sausje (www.vindplaatszingeving.nl) gekregen.
Lees het free acces artikel vooral zelf!

How can existential or spiritual
strengths be fostered in palliative care? An interpretative synthesis of recent literature, Marc Haufe, Carlo Leget, Marieke Potma, Saskia Theunissen.

 

Eerste Hulp Bij Zinverlies 1
PDF – 730,5 KB 62 downloads

Dé plek voor wie zoekt naar zin

Zingeving is datgene wat jouw persoonlijke antwoord is op de vraag: 'wat maakt dat jij, ondanks alles, doorgaat?'. Ik ben als geestelijk verzorger getraind in luisteren naar dat wat niet verteld wordt, of tussen de regels door. In wat mensen ten diepste bezighoudt, uit hun slaap houdt of juist met een glimlach de dag doet beginnen. Maar vaker nog ontbreekt die glimlach, zeker bij de ouderen in de verpleeghuizen waar ik momenteel werk.

Pas als we naar binnen keren, de weg terug naar de jeugd afleggen, of naar plaatsen en mensen die belangrijk zijn geweest, komt er soms een schittering in de ogen terug. Precies die weg naar binnen, dat is het waar het geestelijk verzorgers in de begeleiding en ondersteuning bij zingeving om te doen is. Ik geloof dat je dat compassie kan noemen, diepgewortelde empathie die geeft en ontvangt. Want:

"Alle werkelijke leven is ontmoeting" [Martin Buber]

 

Om je bij het zoeken naar zin te ondersteunen, heb ik deze website en materialen ontwikkeld. Om het gesprek op die weg in beelden te vatten als woorden tekort schieten. Om als inspiratiebron te gelden voor al die blanco startpunten die vollopen van goede voornemens in dit nieuwe jaar. Ik heb in de loop van de jaren al veel mensen op weg geholpen in die creatieve vormgeving, variërend van een digitale stilteruimte, vragen kaartjes bij kaarslicht, infographic innerlijke ruimte in coronatijd tot - de meest recente- een tot folder uitgewerkte aanwijskaart in het Jeroen Bosch ziekenhuis. 

Ik wil je uitnodigen regelmatig te kijken op deze site omdat er ook vast in dit jaar nieuwe ideeën opborrelen, en wellicht vinden we elkaar in mooie co-creaties!

Hoop je te ontmoeten,

Beatrijs.

Kijk hier voor tips en downloads.


Op zoek naar handige posters en gesprekskaarten?

Kijk hier op de pagina inspiratielab



.

Pakketten



.

Geestelijk verzorger

Zoek je een ervaren spreker of trainer?

Ik bied training en begeleiding met deze thema's:

1. Zingeving bespreekbaar maken in je organisatie; praktische insteek

2. Levensvragen leren signaleren; oefenen met eigen casuïstiek

3. Reflectie op zingeving in de palliatieve zorg

Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Beatrijs.

.


Gesprekskaart levensvragen

Veel collega's geven aan dat geestelijke verzorging zo'n talig vak is. Daar zijn we vaak heel blij mee en voelen we ons in thuis: in teksten, gedichten, woorden die precies passen. Aan de andere kant vormen die soms een hindernis. Daarom ben ik op zoek naar niet-talige vormen van ontmoeting, nabijheid en zorg voor elkaar. Wat ik heb gevonden, deel ik op deze site. Een van die vondsten is het vertalen van drie belangrijke vragen (afkomstig van Mount Vernon Cancer Network) in een pictokaart:

Aanwijskaart A 4
Afbeelding – 894,8 KB 1518 downloads



KvK nr: 77263723

Ga naar:

Algemene Voorwaarden Zingeving Op De Kaart
PDF – 66,1 KB 608 downloads
Privacyverklaring Zingeving Op De Kaart
PDF – 41,4 KB 532 downloads