en-Durf te vragen

04/12/2019

De zin van geestelijke verzorging is moeilijk meetbaar. Hoe hard we ook proberen om met wetenschappelijk bewijs te komen dat het echt een verschil maakt als wij 'langs zijn geweest', het is niet altijd rocket science. Daarom ben ik zo dankbaar als iemand het wel opmerkt. De juiste vragen stelt en deelt. Daarom hierbij 6 vragen voor een einde fase leven traject en 3 vragen om de zin weer te vinden:


6 vragen


Mirjam Willemsen, huisarts en van binnenuit bekend met palliatieve zorg, heeft de belangrijkste vragen die je kunt stellen in de palliatieve fase, op een rijtje gezet. Hierbij heb ik ze grafisch weergegeven (met plaatjes onthouden we beter toch!)


3 vragen voor zingeving

'Wat houdt u in het bijzonder bezig'? Deze vraag is een beproefd middel om zingeving op de kaart te zetten. Als een verpleegkundige of verzorgende deze vraag durft te stellen en de tijd neemt voor het antwoord, is ze (hij) al bezig met zingeving. Dit vragen getuigt van volle aandacht voor alles wat er maar voor de dag kan komen. Het getuigt ook van opmerkzaamheid: zie jij wat er gaande is, wil je het mee verkennen en onderzoeken? Kortom: geestelijke verzorging puur sang. Dit is over te brengen, te trainen en te oefenen voor iedereen die in de zorg werkt en mee wil toekomen aan zingeving. En als bonus: er horen nog 2 vragen bij, die samen de befaamde 3 vragen vormen:

Wat houdt u in het bijzonder bezig? 

Aan wie of wat hebt u steun gehad? 

Wie zou u nu bij u willen hebben? [Mount Vernon Cancer Network].

Deze vragen zijn omdat ze met een heilige drieheid komen, gemakkelijk te onthouden. En ze brengen je op het spoor van wat het meest aan de oppervlakte ligt. Probeer ze eens uit!
.