en-Goed gevoed

04/12/2019

Opvoeden is voorleven. Deze oude wijsheid werd in alle scherpte, gelukkig positief duidelijk toen mijn zoon van 13 thuiskwam en me vol trots het volgende vertelde. 


Hij was met zijn vrienden na de proefwerkweek nog even naar de supermarkt gegaan om volgens wat zij de 'Traditie' noemen, nog wat lekkers te halen. Hierbij keek ik al wat bedenkelijk, want traditie neemt in mijn ogen toch wel wat andere vormen aan als het goed is... Maar het verhaal ging verder. Bij de uitgang stonden mensen die boodschappen inzamelden voor de voedselbank. Hij ging terug de winkel in en kocht een brood dat hij vol trots overhandigde. 'Jij zegt toch altijd dat je goed voor anderen moet zorgen mam'. En toen was ik even stil. Had me niet gerealiseerd dat goed zorgen voor een 13 jarige meer kan betekenen dan je eigen kamer opruimen en je zusje en broertjes niet plagen. Ik was ontroerd en trots en hoop dat dit mooie gebaar ook anderen kan inspireren.

Ik besef ook dat je met werken in een beroep dat door velen een roeping wordt genoemd, ongemerkt de lat erg hoog kan leggen voor je eigen kinderen. Als ik terugkom van een dag vol bijzondere maar soms ook zware gesprekken, een dag waarin ik een afscheidsritueel bij een stervende of zwaar zieke heb mogen verzorgen, een dag waarin iemand me toevertrouwt dat euthanasie nog de enige optie is, een dag waarin een verzorgende me vertelt over haar depressies, een dag waarin een cliënt met alles smijt wat los en vast zit en zijn agressie niet meer kan beheersen, als ik na zo'n dag mijn eigen huis weer binnenkom en er vraagt een kind: 'En, leuk gewerkt?', dan val ik soms stil. Leuk is niet het goede woord. Wel nuttig, bijzonder, waardevol en al die andere zware benamingen waar een kind niet zo'n boodschap aan heeft. Dan is het soms lastig om de rol als moeder weer op me te nemen en vol 'leuk' aan de rest van de dag te beginnen. Maar wel o zo waardevol, nuttig en bijzonder om beide rollen te mogen vervullen!