Palliatieve zorg

Zorg voor het levenseinde. En de weg daarnaartoe: dat is palliatieve zorg. Hieronder niet de geijkte bronnen, maar verrassende artikelen en ideeën.

Praten over de dood

Onderwijs en praktijk 

  • Van levenskunst tot stervenskunst: het diamantmodel van Carlo Leget 'hertaald' naar de praktijk voor zorgveleners. Om zorgmedewerkers toe te kunnen rusten met het waardevolle diamantmodel is het gewenst om het bestaande model te 'hertalen' en te bezien hoe die meer toegankelijk en toepasbaar voor hen kan worden gemaakt. Zie hier het document van Relief uit 2020.
  • Carend biedt webinars aan voor iedereen die geïnteresseerd is in palliatieve zorg en end-of-life zorg. Momenteel (>april 2021) is een vierluik over end-of-life care gaande. Kijk hier voor meer info.
  • Zingeving onder de koffie: de leerwerkplaats van Hogeschool VIAA biedt een inkijkje in hoe zingeving bespreekbaar kan worden op de werkvloer. Lees hier een kort artikel. of start meteen zelf de cursus Praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving ! Materiaal gratis te gebruiken, klik hier.

Rituelen rond afscheid

  • Collega geestelijk verzorger Luis Kaserer en ik hebben een handleiding 'Afscheidsrituelen in bijzondere situaties' gemaakt. Download hier.
  • De VGVZ (beroepsvereniging voor Geestelijk verzorgers) biedt een in mei 2020 gemaakte handreiking Afscheidsrituelen voor zorgverleners. Kijk hier voor dit document.

Mantelzorg

  • Aandacht voor mantelzorgers! Agora komt met bevindingen en 10 tips en tools voor aandacht voor deze zwaarbelaste groep. Kijk hier voor de tips
  • In de originele vorm van een graphic novel is de zorg voor de naaste (in palliatieve fase) in beeld gebracht. 'De mantel der liefde verbeeld'. Kijk hier voor een preview of op de site van het Radboud UMC voor de mogelijkheid een gratis exemplaar te bestellen.
  • De website Palliatievezorg.nl bestaat sinds 1997 en is een initiatief van de Stichting Voorlichting Palliatieve Zorg en Rob Bruntink, expert op gebied van palliatieve zorg. De redactie probeert op neutrale wijze informatie te geven over alle facetten van palliatieve zorg. Deze informatie kan van belang zijn voor patiënten en naasten, en/of voor (informele en formele) zorgverleners. Kijk hier voor deze waardevolle informatieve databank.

Mijn bijdrage aan de kennisbank:

Terug naar:

Zingeving centraal