Workshops

Ervaren en inspirerende spreker gezocht?

Voor workshops en presentaties rondom de volgende thema's kun je me vragen:

  • Zingeving op de kaart zetten in je organisatie
  • Dementie en ethische aspecten (zorgethische benadering)
  • Palliatieve zorg en zingeving
  • Digivaardige (geestelijk) verzorgers

Meer info?

Workshop Huis van Zin

Zingeving zichtbaar maken in je organisatie. Voor geestelijk verzorgers en andere -zorgers in instellingen een passende opdracht. Maar: hoe doe je dat? In deze workshop neemt Beatrijs je mee op weg. We werken aan de hand van het het agoramodel van René Gude (hij onderscheidt 4 soorten van zin: zinrijk, zinvol, zintuiglijk en zinnelijk) en steken het plein over naar andere vormen van zingeving die je misschien minder vertrouwd zijn. We verkennen met elkaar mogelijke routes naar zin en plaatsen bij elke stap onze eigen merkstenen. Zo ontwikkelen we tenslotte een routekaart die uitkomt in jouw 'huis van zin'. Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor de Masterclass zingeving en spiritualiteit in de Palliatieve Zorg van Finivita, die tweejaarlijks plaatsvindt en wordt tot lezing bewerkt voor de meerdaagse retraite Bij-zinnen-komen olv Anne Stael, in klooster Huissen, september 2021. Meer info klik hier 

Presentatie workshop:

Presentatie lezing:

Bekijk hier het instructiefilmpje:

Benieuwd naar jouw zingevingsprofiel?


Doe de test hieronder:


De materialen horend bij deze workshop zijn verkrijgbaar als download in de webshop.

De handleiding hoe deze te gebruiken in jouw eigen groep of organisatie vind je hieronder:

Download hieronder de volledige instructie:

Huis van zin rondom de agora

Rondom het plein (de agora) bevinden zich de vier huizen van zin. In het midden de levensboom (daar ontspringt alles) en daar in de buurt het mijmerbankje om stil te zijn en herinneringen op te halen. Naast de praatstoel voor het goede gesprek.

Merkstenen

Merkstenen zijn steenmannetjes die reizigers in onherbergzame streken bouwen om het pad dat ze hebben afgelegd terug te kunnen vinden. Voor Dag Hammarskjöld (secretaris generaal van de VN tot zijn plotselinge dood in 1961)  zijn zijn dagboekaantekeningen zulke markeringen van het vaak onherbergzame innerlijke pad dat hij tijdens zijn leven aflegde.

De weg naar heiligheid gaat in onze tijd noodzakelijk via daden" [Hammarskjöld]

Routekaart

Je route naar zingeving krijgt gestalte op de routekaart. Hier maak je je keuzes en plaats je de merkstenen. 

Deze routekaart is te downloaden via de webshop

Checklist

De laatste stap op je route is de checklist. Hiermee geef je jouw eigen, unieke zingevingsproduct vorm.


Positief gezond aan het werk

Positieve gezondheid is een krachtig concept, dat anders kijkt naar gezondheid. Niet alleen wordt de hele mens gezien, ook zingeving heeft een belangrijke plaats in het totaalplaatje van welzijn en welbevinden. Op de website van het Institute for Positive health lees je hier meer over. In november verschijnt er in Parkzicht, het magazine van Park Zuiderhout, een artikel over positieve gezondheid in relatie tot zingeving van mijn hand. Publicatie volgt hier later. Om direct al zelf aan het werk te gaan met positieve gezondheid, heb ik een set inspiratiekaarten gemaakt. Te gebruiken in groepen of teams van medewerkers; naast de bruikbare tools van het IPH (zoals het spinnenwebmodel), kun je deze kaarten inzetten om het gesprek met trefwoorden op gang te brengen. Om te voorkomen dat het antwoord abstract blijft bij de vraag (bijvoorbeeld) wat jij belangrijk vindt.

Een handige handout voor het werken met deze inspiratiekaarten en een creatieve werkvorm voor je groep, vind je hieronder als link: gratis te downloaden

Link naar inspiratiekaarten:

Voor gebruik in je team kun je hieronder de ppt presentatie downloaden, met unieke werkvorm:

Van woorden naar waarden

Workshop waarden in je organisatie verkennen. Aan de hand van steekwoorden, het beleidsplan of nog te vormen visie halen we de belangrijkste waarden en woorden naar boven. In een open gesprek waar alles van waarde is en gewogen wordt! Een variant op dit thema vormde de presentatie van team gv van Park Zuiderhout in Teteringen. 

Met deze poster raak je als vanzelf in gesprek over wat jou:

  • Bezieling
  • Houvast
  • Verbinding
  • en Hoop geeft

Markeer je eigen route van de rechterkant van de poster naar de woorden en waarden rond de boom.Workshop dementie en waardigheid 

Terugblik Themabijeenkomst "Waardig leven en sterven bij dementie"

Op 11 mei 2021 organiseerde het Netwerk Palliatieve Zorg in samenwerking met Dementienetwerk West-Brabant haar jaarlijkse Themabijeenkomst. De bijeenkomst stond in het teken van de impact van dementie op waardigheid. Wij zijn bijzonder trots op hoe de themabijeenkomst Waardig leven en sterven is verlopen. De professionele sprekers, die veel ervaring hebben op het gebied van waardig leven en sterven hebben een mooie inkijk gegeven naar de mogelijkheden die er zijn over dit onderwerp." (bron: Nieuwsbrief netwerk Palliatieve zorg)
Mijn  workshop had als titel: Dementie en waardigheid, een ethisch perspectief.
 
 

bron: https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/publicaties/ouderen-en-gehandicaptenzorg-in-scandinavie.pdf


Workshop digivaardig

In deze workshop neem ik je mee in de online wereld. Met een praktische reisgids, infokaarten, een schat aan tips en trucs en natuurlijk de vraag naar het waarom van deze zoektocht. Op de pagina Digitaal vaardig lees je hier alles over. Deze workshop wordt gegeven in oktober,  tijdens de ALV van de VGVZ.
Presentatie digivaardige gv door Beatrijs Hofland

Spreker gezocht?

Wil je me als spreker of workshop leider inhuren, ga dan naar de contactpagina of vul het formulier hieronder in. Dan verkennen we samen de mogelijkheden!

Meer inspiratie: